Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid in de kosten voor kinderopvang. De overheid betaalt dus mee aan de kosten voor de kinderopvang, maar er is altijd een deel dat u zelf moet betalen. Dit deel heet de ‘eigen bijdrage’.

Wie heeft er recht op?

Ouders die allebei werken en kinderopvang afnemen komen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Alleenstaande ouders die werken kunnen ook in aanmerking komen. Werkt u niet? Soms heeft u dan toch recht op kinderopvangtoeslag. Lees er meer over op de website van de belastingdienst.

Het maximaal aantal uur waarover kinderopvangtoeslag kan worden aangevraagd is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Voor de bso geldt de norm van 70% over de uren van de ouder die het minste aantal uren per week werkt. 

Bijvoorbeeld: ouder A werkt 36 uur en ouder B werkt 20 uur. De berekening gaat dus over de uren van ouder B: 20 x 70% = 14,0 uur per week. (Cursief)

Wie is verantwoordelijk?

U als ouder bent altijd zelf verantwoordelijk voor de toeslag die u ontvangt. Het is daarom heel belangrijk dat u de juiste gegevens invult bij de aanvraag. Want op basis daarvan wordt bepaald wat het bedrag is dat u iedere maand als toeslag op uw rekening gestort krijgt. Als dit niet klopt, moet u mogelijk toeslag terugbetalen. 

U geeft een wijziging aan de belastingdienst door wanneer: 

- Er iets verandert in uw situatie
- U minder gaat verdienen
- Uw kind meer of minder naar de opvang gaat
- De opvang stopt
- Uw kind naar een andere locatie gaat
- De uurprijs van de kinderopvang verandert

Deze wijziging moet altijd binnen 4 weken doorgegeven zijn aan de belastingdienst.

Vaak verandert dan ook het bedrag van de kinderopvangtoeslag. Als u een verandering niet op tijd doorgeeft aan de belastingdienst krijgt u teveel of te weinig toeslag. 

Verliest u uw baan dan heeft u nog drie maanden recht op kinderopvangtoeslag. Deze uren kunt u tot het eind van het lopende jaar opmaken (zogenaamd bufferen). U moet zelf de kinderopvangtoeslag tijdig stopzetten. 

Maximale uurtarief

Er is een maximale uur prijs waarover u van de Belastingdienst een vergoeding kunt krijgen. Dit heet het maximum uurtarief en wordt ieder jaar bepaald door de overheid. 

Het maximale uurtarief voor 2021 is € 7,20 uur. Het uurtarief van BSO Bolderburen ligt hoger nl m.i.v. 1 januari 2021 € 7,50. U betaalt het bedrag dat boven dit maximum uurtarief zit zelf. Het verschil wordt nl niet meegenomen bij het berekenen van de kinderopvangtoeslag. 

Er is ook nog een eigen bijdrage die u betaald. De hoogte van deze eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en de uur prijs van de opvang. De percentages per inkomensgroep staan in de inkomenstabel.

Wat moet je weten over kinderopvangtoeslag?

Wil je gebruik maken van kinderopvang? Dan wil je zeker weten dat je het kan betalen, lees hier de informatiebrief van de belangenvereniging van Ouders in de kinderopvang - Boink.

Wilt u weten hoeveel kinderopvangtoeslag u ongeveer per maand kunt krijgen, maak dan een proefberekening.